Ha megkérded mennyit érek, válaszom csak annyi lesz, minden ember annyit ér, amennyit életében tesz.

2011. június 25., szombat

MEGGYES .KELLTRÉTES.


Meggyes Kelltrétes.

Hozzávalók ( 4 rúdhoz)

  • 80 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek étolaj
  • 1 tojás

Töltelék:
  • 1,5 kg magozott meggy,
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fahéj

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztből tojással, cukorral, sóval ,tejföllel, olajjal és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, egy kicsit lágyabbra, mint a kelt tésztákat általában.

A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, megkenjük a tetejüket olajjal, és 40 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez a meggyet cukrozzuk, elkeverjük a fahéjjal.
Az asztalra abroszt terítünk, belisztezzük, és ráhelyezzük az első cipót. Nyújtsuk ki óvatosan a kívánt nagyságra, locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és potyogtassuk rá a meggyet, és újra egy kis zsemlemorzsát. Feltekerjük, és a tepsibe helyezzük. Így járunk el a többi cipóval is.
A tepsibe téve kelesszük még 30 percig, kenjük meg a tetejét olajjal, és előmelegített sütőben süssük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése