Meggyes Kelltrétes.
Hozzávalók ( 4 rúdhoz)
- 80 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 2 ek cukor
- 1/2 tk só
- 2 ek tejföl
- 3 ek étolaj
- 1 tojás
Töltelék:
- 1,5 kg magozott meggy,
- 2 csomag vaníliás cukor
- fahéj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztből tojással, cukorral, sóval ,tejföllel, olajjal és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, egy kicsit lágyabbra, mint a kelt tésztákat általában.
A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, megkenjük a tetejüket olajjal, és 40 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez a meggyet cukrozzuk, elkeverjük a fahéjjal.
Az asztalra abroszt terítünk, belisztezzük, és ráhelyezzük az első cipót. Nyújtsuk ki óvatosan a kívánt nagyságra, locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és potyogtassuk rá a meggyet, és újra egy kis zsemlemorzsát. Feltekerjük, és a tepsibe helyezzük. Így járunk el a többi cipóval is.
A tepsibe téve kelesszük még 30 percig, kenjük meg a tetejét olajjal, és előmelegített sütőben süssük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése